Avflyttningsbesiktning


Avflyttningsbesiktning görs vid försäljning av lägenhet. Besiktningen utförs av extern konsult tillsammans med lägenhetsinnehavaren och är en handling mellan föreningen och den som säljer och flyttar. Avflyttningsbesiktning ersätter INTE köparens undersökningsplikt och ska INTE förväxlas med den övertagandebesiktning som sker mellan köpare och säljare. Den får heller INTE ingå som bilaga i sälj- och köpehandlingarna utan föreningens godkännande.

Det som främst kontrolleras är att det inte finns allvarliga skador eller har gjorts otillåtna ändringar eller synliga fel på installationer (vatten, avlopp, värme, ventilation och elsäkerhet), synliga konstruktions- och fuktskador på bärande delar samt öppningsbarhet, låsning och tätning på fönster och altan/balkongdörrar.

Om allvarliga fel, brister eller otillåtna ändringar upptäcks, ålägger föreningen den avflyttande bostadsrättshavaren att åtgärda dessa.

Godkännande av medlemskap för den tillträdande bostadsrättshavaren kommer inte att ske fram tills att säljaren fullgjort sina skyldigheter gentemot föreningen.

Följande gäller i kronologisk ordning:

  • Lägenhetsinnehavaren informerar styrelsen i god tid om att försäljning ska ske.
  • Styrelsen kontaktar extern konsult för uppdraget.
  • Protokoll upprättas av konsulten.
  • Slutbesiktning sker om fel, brister eller otillåtna ändringar upptäckts och efter att dessa åtgärdats av bostadsrättshavaren.

Kostnaden för avflyttningsbesiktningen står föreningen för.