Vår förenings syfte och funktion


Varför finns det ordningsregler?

Bostadsrätten är en ganska komplicerad form av samägande med många intressen som ska tillgodoses. Ibland får den enskilde medlemmens rätt stå tillbaka för föreningens intressen. För att uppnå ett fördelaktigt boende där alla förstår vad som förväntas av var och en, så behövs det skriftliga ordningsregler som ett komplement till föreningens stadgar.
 

Vad är en bostadsrätt?

En bostadsrätt är en nyttjanderätt utan tidsbegränsning. Så länge man sköter sig och följer stadgarna och ordningsreglerna så får man bo kvar i den lägenhet som man har nyttjanderätten till.
 

Vad är det egentligen jag har köpt?

Du har köpt nyttjanderätten till en viss lägenhet och en andel i föreningens tillgångar. Strikt sett så äger man alltså INTE sin lägenhet, man har bara en nyttjanderätt till den. Det är föreningen som äger hela fastigheten med dess lägenheter.

Huset du bor i är beläget på Fritzbergsvägen i stadsdelen Bällstalund i Vallentuna.

Området består av 30 lägenheter i fem hus med sex lägenheter i varje. Husen är byggda av Skanska AB, Division Byggsystem på uppdrag av Skanska Sverige AB, Division Nya Hem - Stockholm efter BoKlok-konceptet.
 

Varför ska man engagera sig i föreningen?

En bostadsrättsförening bygger på tanken att alla ska dra sitt strå till stacken och att vi därigenom uppnår:
 

• trevliga och välskötta fastigheter

• en låg boendekostnad

• en bra grannsämja
 

Ovanstående punkter leder till ett bra pris när man en gång säljer sin bostadsrätt.
 

Vad händer om ingen engagerar sig i föreningen?

Ju färre som engagerar sig, desto tyngre blir arbetsbelastningen för de som engagerar sig. Till sist orkar eller vill ingen hjälpa till eller sitta i styrelsen. Om vi inte får ihop en styrelse, så tvångslikvideras föreningen, det vill säga:
 

• föreningen avvecklas

• fastigheterna säljs

• varje medlem får ut sin andel av fastighetens försäljningspris (enligt andelstalet) efter avdrag för föreningens skulder. Detta pris understiger dock marknadsvärdet för respektive lägenhet, vilket innebär att medlemmarna kan förlora stora pengar.

• bostadsrätten försvinner och vi blir hyresgäster hos den nye ägaren


Ingen har tid men alla vill bo i en fungerande förening med låga avgifter.