Har du råkat ut för en vattenskada?


Anmäl skadan!
Det första du som boende ska göra är att anmäla skadan! Dels ska du kontakta oss i styrelsen – men du ska också kontakta ditt eget försäkringsbolag. Detta ska du göra så fort som möjligt när du upptäcker skadan. Vi i styrelsen kommer att anmäla skadan till vårt försäkringsbolag.

Utred skadan!
Bostadsrättsföreningen anlitar sedan en fukttekniker som kommer och besiktigar skadan. Detta måste göras omgående för att snabbt utreda vad som hänt och om det drabbar någon annan boende i föreningen. Vad denna kommer fram till kan vara avgörande för hur kostnaderna sedan fördelas.
Du som boende måste bidra med att ta emot fuktteknikern och de besök som behövs för att utreda skadan. Om du inte kan bidra med detta själv så måste du se till att någon i styrelsen kan hjälpa till med detta genom att du t.ex. lånar ut en uppsättning nycklar.

Utrivning av skadan
Om utredningen visar att det finns fukt i bostaden så måste föreningen boka utrivning av det skadade området. Vanligtvis om det rör sig om en skada i ett badrum med tätskikt så måste man riva ut hela badrummet. Ett skadat tätskikt måste i princip göras om i sin helhet om det har skadats.

Uttorkning av skadan
Föreningen ser till att boka avfuktningsutrustning och står för denna kostnad. Elkostnaden står medlemmen för själv. Därefter lagar föreningen det som föreningen är skyldig att laga enligt våra stadgar. Det kan till exempel vara trasiga avloppsrör eller en brunn som har gått sönder.

Färdigställande av utrymmet
Föreningen färdigställer tätskikt, ytskikt och återinstallation av fast inredning.

Bostadsrättshavarens ansvar
Om skadan förorsakats av medlemmen enligt nedan, står bostadsrättshavaren själv för kostnaden.

§ 33 i våra stadgar:
”För reparation på grund av brand- eller vattenledningsskada svarar bostadsrättshavaren endast om skadan uppkommit genom

1. Hans eller hennes egen vårdslöshet eller försummelse eller
2. Vårdslöshet eller försummelse av
  a. Någon som hör till hans eller hennes hushåll eller som besöker honom eller henne som gäst.
  b. Någon annan som han eller hon inrymt i lägenheten eller
  c. Någon som för hans eller hennes räkning utför arbete i lägenheten. För reparation på grund av brandskada som uppkommit genom vårdslöshet eller försummelse av någon annan än bostadsrättshavaren själv är dock denne ansvarig endast om han eller hon brustit i omsorg och tillsyn.”


Vem betalar?
Den som enligt stadgarna ska underhålla något ansvarar också för att betala för det. Men i vissa fall kan det föreligga försumlighet eller vållande. Det kan vara en bostadsrättshavare som fortsätter att duscha mot ett skadat ytskikt eller en förening som inte byter avloppsstammar fast det är känt att de sedan länge är uttjänta. Om någon har förfarit ovarsamt kan motparten begära skadestånd. Den som vållat skadan får då betala den andre partens merkostnader på grund av skadan. Avdrag ska göras för ålder, men i övrigt får den som vållat skadan betala. Om det är tydligt att en bostadsrättshavare har förorsakat skadan genom försumlighet eller vållande kan föreningen kräva ersättning av bostadsrättshavaren för sin självrisk.